Aanwezigheidsregistratie op het werk

In de strijd tegen sociale fraude bent u verplicht om in een aantal sectoren uw aanwezigheid op het werk te registreren. Uw werkgever moet u informeren als de aanwezigheidsregistratie geldt op uw werkplaats. U deelt de verantwoordelijkheid voor de registratie met uw werkgever.

Op dit moment is een aanwezigheidsregistratie verplicht in de volgende sectoren:

  • werken in onroerende staat, levering van stortklaar beton en activiteiten die behoren tot de vleessector (Checkinatwork)
  • schoonmaakactiviteiten bij werken in onroerende staat (Check In and Out at Work)

In de onlinedienst Checkinatwork registreert u uw aanwezigheid als u:

  • werken in onroerende staat uitvoert op een werkplaats waarvan de totale kost gelijk is aan of hoger is dan een specifiek drempelbedrag, of
  • activiteiten uitvoert in verband met vleesbereidingen of vleesproducten en het slachten of uitsnijden van hoefdieren, gevogelte en konijnen in inrichtingen onderworpen aan de erkenning van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Als werknemer moet u zich ervan verzekeren dat uw aanwezigheid op de werkplaats geregistreerd is. U kunt:

  • zelf uw aanwezigheid registreren in Checkinatwork, als u dat zo overeengekomen bent met uw werkgever, of
  • de registratie van aanwezigheden door uw werkgever nakijken.

Wanneer moet u uw aanwezigheid registreren in Checkinatwork?

U moet zich in Checkinatwork registreren, of laten registreren, voordat u aan het werk gaat. Uw aanwezigheid moet elke werkdag geregistreerd worden. Dat kan ofwel op de dag zelf, ofwel op voorhand.

Wat hebt u nodig om zich te registreren?

Om uw aanwezigheid te registreren, hebt u een identificatienummer nodig. Dat is:

  • een Belgisch rijksregisternummer of BIS-nummer, of
  • de QR-code van uw Limosa-1-document.

Let op: met de Limosa-QR-code kunt u alleen uw aanwezigheid registreren of laten registreren. U kunt de registratie niet consulteren of annuleren.

Werkgevers en zelfstandige aannemers

Informatie over de verantwoordelijkheid en verplichtingen van werkgevers en zelfstandige ondernemers in Checkinatwork leest u onder Checkinatwork op Working in Belgium.

Check In and Out at Work is de onlinedienst voor de registratie van aanwezigheden op het werk voor schoonmaakactiviteiten bij werken in ontroerende staat.

Bent u werknemer, zelfstandige, uitzendkracht of stagiair? Dan registreert u zelf het begin en einde van uw activiteiten, en uw rustpauzes, in de onlinedienst Check In and Out at Work. U doet uw registratie in real time. Uw werkgever kan u niet op voorhand registreren.

Wanneer moet u zich precies registreren in Check In and Out at Work?

U moet zich in Check In and Out at Work registreren wanneer uw activiteiten beginnen en eindigen. U moet dus:

  • In’ registreren als u begint te werken, en
  • Out’ registreren als u klaar bent.

Ook het begin en einde van rustperiodes moet u op dezelfde manier registreren. U registreert:

  • ‘Out’ bij het begin van uw pauze, en
  • ‘In’ als uw pauze afgelopen is.

Hoe registreert u zich met Check In and Out at Work?

Er zijn verschillende kanalen voor de registratie in Check In and Out at Work. Uw werkgever laat u weten welk kanaal u moet gebruiken.

De mogelijkheden zijn:

  • Registratie met een smartphone: uw werkgever bezorgt u een QR-code of een URL, of u surft naar de onlinedienst Check In and Out at Work
  • Registratie met een badge of ander geïntegreerd systeem van uw werkgever

Wat hebt u nodig om zich te registreren in de onlinedienst?

Om toegang te krijgen tot de beveiligde onlinedienst Check In and Out at Work hebt u een erkende digitale sleutel nodig.

Erkende digitale sleutels zijn:

  1. itsme: deze digitale sleutel kunt u gebruiken als u een Belgische elektronische identiteitskaart hebt. U moet wel de itsme-app op uw smartphone installeren. Meer informatie vindt u op de itsme-pagina van het CSAM-Helpcentrum.
  2. eIDAS: als u geen Belgische identiteitskaart hebt, maar wel een ander erkend Europees elektronisch identificatiemiddel, kunt u deze digitale sleutel gebruiken. Om te weten of uw elektronisch identificatiemiddel in aanmerking komt, kiest u bij de aanmelding ‘Aanmelden met een elektronisch identificatiemiddel erkend op Europees niveau’. U krijgt dan een overzicht van de landen die een actief elektronisch identificatiemiddel hebben.
    Opgelet: om eIDAS te kunnen gebruiken, moet u zich bij die dienst identificeren. Daarvoor hebt u uw Europees elektronisch identificatiemiddel, uw e-mailadres en uw telefoonnummer nodig. Meer informatie vindt u op de eIDAS-pagina van het CSAM-Helpcentrum.
  3. Gebruikersnaam/wachtwoord met een code via mobiele app of e-mail (‘TOTP’): ondersteunt uw land de digitale sleutels itsme of eIDAS niet, en hebt u geen Belgisch nationaal identificatienummer (BIS-nummer)? Dan moet u een afspraak maken voor een videogesprek met Sigedis, de partner van de instellingen voor sociale zekerheid op het vlak van persoonsidentificatie. Die afspraak maakt u op de belgianID-website. Sigedis controleert een aantal documenten om na te gaan of u al een BIS-nummer hebt. Hebt u er geen, dan maakt Sigedis een nummer voor u aan. In het videogesprek helpt Sigedis u om een digitale sleutel te krijgen.

Hoe controleert u uw registraties?

Meld u aan bij de onlinedienst Check In and Out at Work, mobiel of via desktop. U vindt uw registraties in de kalender.

Hoe corrigeert u registraties?

Vindt u fouten in uw registraties? Overleg dan met uw werkgever. Om gegevens te laten corrigeren, moet uw werkgever een verzoek indienen bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Als er voldoende bewijs is, past de RSZ de gegevens aan.

Houd er rekening mee dat correcties binnen de 30 dagen na de registratiedatum aangevraagd moeten worden. Na die termijn is het niet meer mogelijk om nog iets te veranderen.

Handleiding Check In and Out at Work

Volg de praktische stappen van de registratie en lees over de functies van de onlinedienst in de Check In and Out at Work-handleiding.

Informatie voor werkgevers

Informatie over de verantwoordelijkheid en verplichtingen van werkgevers in Check In and Out at Work vindt u onder Check In and Out at Work op Working in Belgium.

Contactcenter van de sociale zekerheid

Telefoon: +32 (0)2 511 51 51

Of gebruik ons contactformulier.